Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyász linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Gyász képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: gyasz.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 89 db
A  jó gyász

A jó gyász

Mit tehet azért, hogy jól gyászoljon? Az itt következő tanácsokban leírtakat már sokan kipróbálták, és segítséget nyújtanak bárkinek, aki elvesztette szerettét. Noha úgy érezhetjük, beleőrülünk a fájdalomba, nem kell tehetetlenül szenvednünk.

A baba elvesztése

A baba elvesztése

Egy magzat elvesztése nagy trauma. Az állampolgári jogok biztosa a hátrányos megkülönböztetés alkotmányos tilalmának sérelmét látja abban, ha a halott magzatot nem engedik méltó módon eltemetni. A jogszabály csak a huszonnegyedik terhességi hét után elhalt magzatok esetében utal arra, hogy a hozzátartozó nyilatkozhat arról, hogy maga kívánja eltemetni a gyermeket.

A gyász

A gyász

Az elhunyt emlékezetének őrzői a gyászolók, gyászosak, hátramaradottak, megszomorodottak. A gyászolók feladata az elhunytnak a helyi hagyományoknak megfelelő ellátása, eltemetése, illetve ennek megszervezése, az elhunyt kívánságainak beteljesítésén túl emlékének védelme, tisztelete és ápolása.

A gyász - Nem gyerektéma?

A gyász - Nem gyerektéma?

Ha azt állítjuk, hogy Bözsi néni elutazott, a gyerek azonban azt látja, hogy soha nem jön vissza, pánikba eshet, amikor a család, vagy valamelyik rokona nyaralni indul. Ha azt mondjuk, hogy a sírba temetett emberek csak alszanak, azzal szorongást kelthetünk benne az elalvással kapcsolatban, hiszen számára úgy tűnik, nem mindenki ébred fel. Ne próbáljuk megnyugtatni azzal, hogy csak a beteg, és az életbe már amúgy is belefáradt, idős emberek halnak meg.

A gyász fázisai

A gyász fázisai

Keveset beszélünk róla, ennek ellenére életünk egy meghatározó, ha nem is pozitív élménye a veszteség. Veszteség mindannyiunkat ér, ezért sajnos szembe kell néznünk a gyásszal is, ami sok nehézséget hordozhat magában.

A gyász nem gyengeség

A gyász nem gyengeség

A mai kor követelménye, hogy az ember legyen erős, viselje a terheket keményen. Ezért nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a gyász nem gyengeség. Időt kell hagyni a gyászmunkára, a gyász folyamatára. A gyászolóhoz másképpen viszonyul a külvilág, és maga a gyászoló is másképpen viszonyul a környezetéhez, mint korábban. Leköti a saját problémája.

A gyász szakaszai

A gyász szakaszai

A szomorúság természetes emóció valaki elvesztésével, vagy a csalódással szemben. Egy kudarc, egy gyász, egy költözés, egy olyan helyzet, mely felébreszti bennünk azt az érzést, hogy nem szeretnek. A szomorúság színei sokfélék lehetnek: nosztalgia, elbátortalanodás, zavar, kétségbeesés.

A gyász szociológiája

A gyász szociológiája

A halált egyik civilizáció sem tudja sem megközelíteni, sem kikerülni, csak kerülgeti, és éppen a kerülgetés módja, e koronként változó haláltánc válik érdekessé a halállal és egyben az élettel foglalkozók számára. Korunk válasza a halál kérdésére, a társadalom és az egyén viszonya a halálhoz, a haldokláshoz és a gyászhoz a korábban évszázadokon át tartó lassú változásoktól eltérően, néhány évtized alatt szinte teljesen átformálódott.

A gyászt mennyi idő alatt lehet feldolgozni?

A gyászt mennyi idő alatt lehet feldolgozni?

A gyász természetes folyamat. Kinek több, kinek kevesebb idő kell ahhoz, hogy feldogozza szerettei elvesztését. Túl lehet-e jutni a gyerek, a házastárs, a szeretett szülő halálán? Normális-e, ha fél év után még mindig nem enyhül a fájdalom, egyáltalán: mennyi idő alatt lehet feldolgozni a gyászt?

Hirdetés
A gyermek, a halál és a gyász

A gyermek, a halál és a gyász

A gyermeket többnyire szeretnénk megkímélni mindattól, ami a halállal összefügg. Hisszük, ha nem beszélünk róla, talán nincs is. Valójában azonban a gyermek mindig tudja a tényeket. Ha senki nem hal meg, csupán elutazik vagy távoli országba költözik, a veszteség nem is annyira pótolhatatlan. S ha nincs visszavonhatatlan veszteség, gyász sincs. S nincs fájdalom, szorongás, sem önvád.

A halál és az elengedés

A halál és az elengedés

A haláltól szinte mindenki fél, mert kevés az a tapasztalat, ami megmagyarázhatná, mi is történik velünk a halálunk pillanatában. A legfélelmetesebb az, hogy nem tudjuk, mi történik utána. Új életet kezdünk, vagy a mennyország vár? Hitrendszerek szerint változó. Egy dolog azonban biztos. Soha többé nem birtokolhatjuk jelenlegi, értékes, emberi testünket.

A kóros gyász

A kóros gyász

Dr. Verne Bell, a Minirth-Meier Klinika munkatársa azt javasolja, hogy nézd át a fenti jellemzőket ha elvesztettél valakit. Vajon a normális gyász vagy a beteges gyász folyamatában vagy-e? Már akkor is fordulj hozzáértő tanácsadóhoz, ha egy is vonatkozik rád a beteges gyász jellemzői közül.

A krízis, a krízishelyzet és az öngyilkosság

A krízis, a krízishelyzet és az öngyilkosság

Érezted-e már úgy hogy egy váratlan esemény hatására kibillentél lelki egyensúlyodból? Azt érezted, minta kihúzták volna a lábad alól a talajt? Hogy képtelen vagy másra koncentrálni, mint a rossz érzést, bizonytalanságot kiváltó eseményre, miközben képtelen vagy megoldást találni tehetetlenségérzésed enyhítésére? Esetleg jelenleg vagy ilyen helyzetbe? A következőkben a krízisről, a krízis típusairól, a megoldási stratégiákról, és a segítség lehetőségeiről olvashatsz röviden.

A legfájdalmasabb megpróbáltatás: a gyász

A legfájdalmasabb megpróbáltatás: a gyász

Szeretett hozzátartozónk elvesztésének gyásza életünk legmegrázóbb tapasztalata. Hiába találkoztunk korábban olyan személyekkel, akiknek meghalt valakijük, mindaddig, amíg magunk nem éltük át, elképzelésünk sem lehetett ennek a krízisnek a mindent elsöprő erejéről. A megfosztottság, a kisemmizettség, a reményvesztettség, a harag, a bűntudat, a befejezetlenség kínzó érzési gyötörnek bennünket.

A meg nem született gyermek

A meg nem született gyermek

A legtöbb nő, az aktív fogamzó képessége idején legalább egyszer, de van, aki többször is belekerül abba a helyzetbe, hogy magzatát művi vagy spontán abortusszal, vetéléssel vagy perinatális (28 hetes magzati kor-7 hetes csecsemő kor) időszakban bekövetkező halállal elveszítse. A magzat és az anya között szimbiotikus a kapcsolat, össze vannak nőve testileg-lelkileg. Különleges kapcsolat ez, különbözik minden más kapcsolattól, s talán a legszorosabbnak is nevezhetjük, hiszen a gyermek születésével egy anya is születik. És természetesen egy apa is születik, de az apa és a gyermeke közötti kapcsolat nem szimbiotikus.

A megélt gyász

A megélt gyász

Egyre többen fordulnak hozzám azzal, hogy egy-egy jelenbeli traumatikus élményük 'túlságosan' erőteljes reakciót vált ki belőlük. Ők maguk sem értik, hogy lehet az, hogy egy valójában évek óta halódó kapcsolat elmúlása, egy nem is igazán kedvelt munkahely elvesztése vagy egy barátság befejeződése miért vált ki belőlük ilyen erőteljes reakciókat. Hetekig tartó lehangoltságot, sírást, étvágytalanságot vagy épp túlevési rohamokat, alkohol, cigaretta és/vagy drogok mértéktelen használatát...

A mély gyász

A mély gyász

A halál hosszú ideig tabutéma volt, hiszen az itt maradottak számára szinte képtelenség felkészülni a veszteségre. Szerettei elvesztése után az ember mély, fájdalmasan tartós gyász, pánik és félelem hatása alá kerül.

Tuti menü