Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyerekek és a gyász képes leírás - Gyász.tlap.hu
részletek »

Gyerekek és a gyász - Gyász.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyasz.tlap.hu » Gyerekek és a gyász
Keresés
Találatok száma - 5 db
A gyász - Nem gyerektéma?

A gyász - Nem gyerektéma?

Ha azt állítjuk, hogy Bözsi néni elutazott, a gyerek azonban azt látja, hogy soha nem jön vissza, pánikba eshet, amikor a család, vagy valamelyik rokona nyaralni indul. Ha azt mondjuk, hogy a sírba temetett emberek csak alszanak, azzal szorongást kelthetünk benne az elalvással kapcsolatban, hiszen számára úgy tűnik, nem mindenki ébred fel. Ne próbáljuk megnyugtatni azzal, hogy csak a beteg, és az életbe már amúgy is belefáradt, idős emberek halnak meg.

A gyermek, a halál és a gyász

A gyermek, a halál és a gyász

A gyermeket többnyire szeretnénk megkímélni mindattól, ami a halállal összefügg. Hisszük, ha nem beszélünk róla, talán nincs is. Valójában azonban a gyermek mindig tudja a tényeket. Ha senki nem hal meg, csupán elutazik vagy távoli országba költözik, a veszteség nem is annyira pótolhatatlan. S ha nincs visszavonhatatlan veszteség, gyász sincs. S nincs fájdalom, szorongás, sem önvád.

Gyász gyermekkorban

Gyász gyermekkorban

A felnőttek hosszú időn át tartó folyamatos szomorúságával szemben, a kicsik kevésbé látványosan és tudatosan élik meg a gyászt. Bár látszólag kevésbé viseli meg őket a veszteség, a trauma feldolgozása gyermekeknél mégis nehezebben megy és tovább tart.

Gyerekgyász: nem lehet tabu a halál témája sem

Gyerekgyász: nem lehet tabu a halál témája sem

Önmagában is nehéz munka a gyász, amit még jobban megnehezít az, hogy kultúránk nem hagy sok lehetőséget arra, hogy a magunk tempójában járjuk végig utunkat. A gyermekek gyászára kevesen figyelnek, pedig a titkolózás, és az, ha a gyermeket féltve elzárjuk tőle saját bánatunkat is, sokat árthat. A budapesti Napfogyatkozás Egyesület Ki vigasztalja meg a gyermekeket? című minapi konferenciája kapcsán jártuk körbe a gyász témáját.

Gyermekek egyéni gyászfeldolgozása

Gyermekek egyéni gyászfeldolgozása

150 évvel ezelőtt még úgy tekintettek a gyermekekre, mintha kicsiny felnőttek lennének. Azt gondolták, hogy a világot ugyanúgy látják, mint a felnőttek, és a halállal kapcsolatban is ugyanazt élik át, mint a felnőttek.

Tuti menü