Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyászról képes leírás - Gyász.tlap.hu
részletek »

Gyászról - Gyász.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyasz.tlap.hu » Gyászról
Keresés
Találatok száma - 11 db
A  jó gyász

A jó gyász

Mit tehet azért, hogy jól gyászoljon? Az itt következő tanácsokban leírtakat már sokan kipróbálták, és segítséget nyújtanak bárkinek, aki elvesztette szerettét. Noha úgy érezhetjük, beleőrülünk a fájdalomba, nem kell tehetetlenül szenvednünk.

A gyász

A gyász

Az elhunyt emlékezetének őrzői a gyászolók, gyászosak, hátramaradottak, megszomorodottak. A gyászolók feladata az elhunytnak a helyi hagyományoknak megfelelő ellátása, eltemetése, illetve ennek megszervezése, az elhunyt kívánságainak beteljesítésén túl emlékének védelme, tisztelete és ápolása.

A gyász nem gyengeség

A gyász nem gyengeség

A mai kor követelménye, hogy az ember legyen erős, viselje a terheket keményen. Ezért nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a gyász nem gyengeség. Időt kell hagyni a gyászmunkára, a gyász folyamatára. A gyászolóhoz másképpen viszonyul a külvilág, és maga a gyászoló is másképpen viszonyul a környezetéhez, mint korábban. Leköti a saját problémája.

A gyász szociológiája

A gyász szociológiája

A halált egyik civilizáció sem tudja sem megközelíteni, sem kikerülni, csak kerülgeti, és éppen a kerülgetés módja, e koronként változó haláltánc válik érdekessé a halállal és egyben az élettel foglalkozók számára. Korunk válasza a halál kérdésére, a társadalom és az egyén viszonya a halálhoz, a haldokláshoz és a gyászhoz a korábban évszázadokon át tartó lassú változásoktól eltérően, néhány évtized alatt szinte teljesen átformálódott.

A kóros gyász

A kóros gyász

Dr. Verne Bell, a Minirth-Meier Klinika munkatársa azt javasolja, hogy nézd át a fenti jellemzőket ha elvesztettél valakit. Vajon a normális gyász vagy a beteges gyász folyamatában vagy-e? Már akkor is fordulj hozzáértő tanácsadóhoz, ha egy is vonatkozik rád a beteges gyász jellemzői közül.

A legfájdalmasabb megpróbáltatás: a gyász

A legfájdalmasabb megpróbáltatás: a gyász

Szeretett hozzátartozónk elvesztésének gyásza életünk legmegrázóbb tapasztalata. Hiába találkoztunk korábban olyan személyekkel, akiknek meghalt valakijük, mindaddig, amíg magunk nem éltük át, elképzelésünk sem lehetett ennek a krízisnek a mindent elsöprő erejéről. A megfosztottság, a kisemmizettség, a reményvesztettség, a harag, a bűntudat, a befejezetlenség kínzó érzési gyötörnek bennünket.

A megélt gyász

A megélt gyász

Egyre többen fordulnak hozzám azzal, hogy egy-egy jelenbeli traumatikus élményük 'túlságosan' erőteljes reakciót vált ki belőlük. Ők maguk sem értik, hogy lehet az, hogy egy valójában évek óta halódó kapcsolat elmúlása, egy nem is igazán kedvelt munkahely elvesztése vagy egy barátság befejeződése miért vált ki belőlük ilyen erőteljes reakciókat. Hetekig tartó lehangoltságot, sírást, étvágytalanságot vagy épp túlevési rohamokat, alkohol, cigaretta és/vagy drogok mértéktelen használatát...

Depresszió és gyász-reakció

Depresszió és gyász-reakció

A gyász életünk egyik legfájdalmasabb tapasztalata. Következményei akár hosszú távon is hatással lehetnek az életvitelre. A veszteség lehet egy életre szóló negatív tapasztalat, míg más esetben a gyász feldolgozásával olyan tapasztalatokkal gazdagszik a gyászoló, amelyek elõsegíthetik további kapcsolatait és értékítéletének pozitív irányú megváltozását.

Gyász

Gyász

A holtak valóban nehezek a lelkünknek. Róluk beszélni, gondolkodni, elemzést írni nehéz. A halál a lét legmagányosabb aktusa, elzárkózásunk tőle pedig nemcsak a haldoklót és a gyászolót teszi még magányosabbá, hanem azt is, aki velük és róluk szeretne gondolkodni.

Hirdetés
Mi a gyász?

Mi a gyász?

Egy felmérés szerint érett korunkig csak ritkán jut eszünkbe a halál. Többnyire olyankor gondolunk rá, ha elveszítünk magunk is valakit, vagy szeretteink, ismerőseink között akad, akit ilyesmi fenyeget. A 40-60 éveseknek azonban már csaknem a fele gyakorta foglalkozik gondolataiban az élet véges voltával. Hatvan év felett pedig minden második ember számol saját halálával. Az pedig természetes, hogy a hetvenen túliak döntő többségének napi gondolatai az élet végével kapcsolatosak és problémája a halál közeledte. Sokan félnek tőle, de az sem ritka, hogy az idős, kiszolgáltatott, netán beteg ember szinte vágyik rá.

Minden gyász veszteség

Minden gyász veszteség

lyenkor halottak napja előtt óhatatlanul több szó esik az elmúlásról, gyászról, gyászmunkáról, temetői sétákról, pedig a vég és a veszteség súlya bármikor utolérhet bárkit, nemcsak október-november fordulóján. A STOP a kegyeleti szakértőt kérdezte a mindenkit érintő kérdésekről.

Tuti menü