Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyász, temetés a vallásban képes leírás - Gyász.tlap.hu
részletek »

Gyász, temetés a vallásban - Gyász.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyasz.tlap.hu » Gyász, temetés a vallásban
Keresés
Találatok száma - 7 db
Egyházi temetés

Egyházi temetés

Néha szinte megfoghatónak érezzük Isten jelenlétét, máskor pedig olyan, mintha elrejtőzött volna. Különösen akkor tűnhet távolinak a Mindenható, ha elveszítünk valakit, akit szeretünk. Pedig hitünk szerint Isten ilyenkor is mellettünk van, és elkíséri az úton azt is, aki eltávozott közülünk.

Élet a halál után

Élet a halál után

Az élet a halál után mindnyájunk számára rendkívül fontos, nemcsak azért, mert egy napon mi is meghalunk majd, hanem azért is, mert a legfiatalabbakat leszámítva senki sincs közöttünk, aki ne veszített volna már el, - egy számára nagyon drága, nagyon fontos valakijét.

Gyász, Temető, Sír, Sírjelek

Gyász, Temető, Sír, Sírjelek

Az elhunyt emlékezetének őrzői a gyászolók, gyászosak, hátramaradottak, megszomorodottak. A gyászolók feladata az elhunytnak a helyi hagyományoknak megfelelő ellátása, eltemetése, illetve ennek megszervezése, az elhunyt kívánságainak beteljesítésén túl emlékének védelme, tisztelete és ápolása.

Hogy is van a temetés?

Hogy is van a temetés?

Ravasz László püspök mondta azt egyszer, hogy a református lelkésznek mindenkit el kell temetnie, akinek a gyászszertartására felkérik. Ezt a fontos alapelvet a legtöbb lelkészkollegámmal együtt én is vallom. Ebből kiindulva megállapíthatjuk, hogy a temetés elvégzésének nincsenek feltételei, netán kizáró okai (ellentétben pl. a kereszteléssel, konfirmálással, házasságkötés megáldásával, amelyek esetében bizonyos kritériumoknak meg kell felelni).

Temetés bejelentése

Temetés bejelentése

A református egyházi temetés egyfelől végtisztességadás. Megemlékezés az elhunyt életútjáról, hálaadás az életében elnyert áldásokért, másfelől a hozzátartozók búcsúzása elköltözött szerettüktől. Ugyanakkor az egyházi temetés gyászistentisztelet keretében történik, ahol a lelkipásztor Isten vigasztaló beszédét hirdeti a megszomorodottaknak.

Zsidó temetkezési szokások

Zsidó temetkezési szokások

Kövek használata a temetkezéshez már nagyon korán szokássá vált mind a nomád, mind a letelepedett népcsoportoknál. Ahol volt rá lehetőség, ott barlangokban helyezték el az elhunytakat, és sziklákkal zárták el a bejáratot, védve a sírt a betolakodóktól és a vadállatoktól. Ahol nem volt lehetőség a barlangi temetkezésre, ott kövekből emeltek sírt a halottak fölé. Mivel a halottakat továbbra is élőnek tartották, ezért szokás volt élelmet és használati tárgyakat is elhelyezni a sírban, hogy az eltávozott megfelelő körülmények között tudja folytatni életét a túlvilágon.

Zsidók temetkezési szokásai

Zsidók temetkezési szokásai

A halál önmagában nem tragédia. Tragikus halál alatt a túlságosan korán, váratlanul vagy szerencsétlenség által bekövetkezett halált értjük. A jó egészségben, testi-lelki erőben eltöltött, jó cselekedetekben gazdag, hosszú életet követő békés halál sohasem tragikus, akármekkora veszteséget és bánatot okoz is.

Tuti menü