Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyász fázisai, feldolgozása képes leírás - Gyász.tlap.hu
részletek »

Gyász fázisai, feldolgozása - Gyász.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyasz.tlap.hu » Gyász fázisai, feldolgozása
Keresés
Találatok száma - 8 db
A gyász fázisai

A gyász fázisai

Keveset beszélünk róla, ennek ellenére életünk egy meghatározó, ha nem is pozitív élménye a veszteség. Veszteség mindannyiunkat ér, ezért sajnos szembe kell néznünk a gyásszal is, ami sok nehézséget hordozhat magában.

A gyász szakaszai

A gyász szakaszai

A szomorúság természetes emóció valaki elvesztésével, vagy a csalódással szemben. Egy kudarc, egy gyász, egy költözés, egy olyan helyzet, mely felébreszti bennünk azt az érzést, hogy nem szeretnek. A szomorúság színei sokfélék lehetnek: nosztalgia, elbátortalanodás, zavar, kétségbeesés.

A gyászt mennyi idő alatt lehet feldolgozni?

A gyászt mennyi idő alatt lehet feldolgozni?

A gyász természetes folyamat. Kinek több, kinek kevesebb idő kell ahhoz, hogy feldogozza szerettei elvesztését. Túl lehet-e jutni a gyerek, a házastárs, a szeretett szülő halálán? Normális-e, ha fél év után még mindig nem enyhül a fájdalom, egyáltalán: mennyi idő alatt lehet feldolgozni a gyászt?

A mély gyász

A mély gyász

A halál hosszú ideig tabutéma volt, hiszen az itt maradottak számára szinte képtelenség felkészülni a veszteségre. Szerettei elvesztése után az ember mély, fájdalmasan tartós gyász, pánik és félelem hatása alá kerül.

Gyász, veszteség feldolgozása

Gyász, veszteség feldolgozása

Elveszíteni egy szeretett embert, ez életünk talán legfájdalmasabb pillanata. Pillanata? Hiszen életünk végéig elkísér az érzés, az emlékek, mindaz, ami a szerettünkhöz köt. A fájdalom idővel enyhülhet, eljön az az idő, amikor már jó visszaidézni az együtt átélt napokat, hónapokat, éveket, amikor már nem a veszteség miatti bánat uralkodik rajtunk, hanem a korábban megélt közös örömök emléke. De ezt a fájdalom csúcspontján nem tudjuk elhinni.

Gyászban is az ital a legfőbb vigasz

Gyászban is az ital a legfőbb vigasz

A magyarok a gyászban is az alkoholt tekintik a legfőbb segítségnek. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete hatezer embert kérdezett, többek között a gyásszal kapcsolatos testi és lelki betegségeikről, szokásaikról.

Halál, gyász, gyász feldolgozása

Halál, gyász, gyász feldolgozása

A halál hosszú ideig tabu téma volt. Az ember néha hajlamos azt hinni, hogy amiről nem beszélünk, az nincs is. Így aztán a haldokló körül élők egyformán felkészületlenek, többnyire nem tudják, hogyan viselkedjenek a haldoklóval. Őszinte szó helyett szerepet játszanak, és így nem tudnak segíteni a szenvedő ember problémájának megoldásában.

Segítség a gyász feldolgozásában

Segítség a gyász feldolgozásában

A halál témája társadalmunkban tabunak számít: ha lehet, a gondolatát is elhessegetjük magunktól, nem szívesen beszélünk róla, minden magánügy, ami a halállal kapcsolatos. Hol van már a fekete ruhás gyászév, amikor sokan már csak a munkahelyükről ugranak ki két órára egy temetés miatt és váltóruhát visznek, hogy ne kelljen egész nap magyarázkodniuk a kollégáknak? Nem osztozunk mások fájdalmán, sokszor már az is zavarba ejtő, hogyan fejezzük ki részvétünket. Sokak szerint a temetésen is kínos hangosan sírni, illik elfojtani a kitörő érzelmeket.

Tuti menü