Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyász egyes kultúrákban képes leírás - Gyász.tlap.hu
részletek »

Gyász egyes kultúrákban - Gyász.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyasz.tlap.hu » Gyász egyes kultúrákban
Keresés
Találatok száma - 6 db
Gyász nálunk és más kultúrákban

Gyász nálunk és más kultúrákban

Mindenszentekkor, majd halottak napján megtelnek a temetők, összejönnek a családtagok, hogy eltávozott szeretteikre emlékezzenek. Koszorúkat, virágokat visznek a sírokra, gyertyát gyújtanak az elhunytakért. A Mindenszentek ünnepe már a nyolcadik században is létezett, de a szokások, hagyományok kultúránként változók.

Hogyan gyászolnak más kultúrákban?

Hogyan gyászolnak más kultúrákban?

Az, hogy mi történik a halál után a testtel, az nem rejtély. Ám hogy mi történik a lélekkel, erre nézve minden kultúrának más elképzelése van. A halotti rítusok és a halállal kapcsolatos hiedelmek alapja az élet halál utáni folytatásának hite.

Különös temetkezési szokások

Különös temetkezési szokások

Múlt, jelen és jövő. A temetkezésnek minden korban, kultúrában és vallásban megvannak a kialakult szokásai. Ezek közül gyűjtöttem össze néhányat természetesen a teljessége igénye nélkül. Talán a világ legnagyobb és legtitokzatosabb temetkezési helyszíne a Gízai fennsíkon fekvő Nagy Piramis és a további több ezernyi sír, melyek megszámlálhatatlan turista mellett, sok tudóst: régészt, történészt, matematikust, csillagászt vonzottak. A Nagy vagy Kheopsz Piramis az ókori világ hét csodájának egyike és az utolsó, ami fennmaradt. Az egyiptomiak a fáraók temetkezési helyéül építették a piramisokat.

Melyik a gyász színe az egyes kultúrákban?

Melyik a gyász színe az egyes kultúrákban?

Manapság a legtöbb keresztény országban a sötétség, a szomorúság, a gyász színe a fekete, míg a fehér a fényt, a világosságot, a nappalt, a reményt, a tisztaságot, az ártatlanságot jelképezi, azaz pozitív jelentéstartalmakkal bír. Ezzel szemben Kínában, Japánban, India egyes részein és több afrikai törzsnél is a fehér a gyász színe.

Temetkezési szokások Rómában

Temetkezési szokások Rómában

Már Róma legelső törvénykönyve, az i.e. 450-ben írásba foglalt XII táblás törvények is előírják, hogy halott embert a városban sem eltemetni, sem elhamvasztani nem szabad, így a temetők is a város alapításkor körülszántott határán, a pomeriumon kívül helyezkedtek el.

Végső búcsúk

Végső búcsúk

Van, ahol keselyűkkel etetik meg a holttestet és van, ahol száz bölényt áldoznak az emlékére. Vannak, akik a ruhájukat szaggatják meg, míg mások alkoholos befolyásoltság alatt, dobszóra őrjöngnek. Van, ahol már a halál beálltának napján meg kell tartani a temetést, míg másutt a család akár egy hétig is egy asztalnál étkezik a megszokott helyén ücsörgő holttesttel... A világ különféle kultúráiban más és más módon adják meg a végtisztességet az elhunytaknak. A szerintünk legérdekesebb szokások következnek.

Tuti menü